„… Na tym początku tej drogi sportowej, życzę bez kontuzji, dobrej zabawy, łamcie swoje bariery, łamcie swoje rekordy życiowe w sportowej rywalizacji,bo sport jest jeden !!!”

Michał Szafrański Stowarzyszenie Sprawniejsi.pl

Spartakiada Sportowo-Rekreacyjna dla osób niepełnosprawnych pod Honorowym Patronatem Starosty Włoszczowskiego odbyła się 23 sierpnia 2019 r. na obiektach PCK-R we Włoszczowie. Na zaproszenie organizatorów: PCPR Włoszczowa, PCK-R Włoszczowa, WTZ Ostrów  i DPS Włoszczowa przybyło aż 9 placówek pracujących z osobami niepełnosprawnymi z terenu woj. swiętokrzyskiego i śląskiego m,in. WTZ Zgórsko, Kielce, Koniecpol, ŚDS Włoszczowa, Mniów, Śedziszów.

Ponad 200 osób uczestniczyło w rywalizacji sportowo-rekreacyjnej: konkurencje indywidualne i drużynowe.

Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy, najlepsi medale i puchary. Podczas sportowej zabawy na boisku można było skorzystać ze słodkiego poczęstunku zorganizowany przez WTZ Ostrów oraz pobrać bezpłatny gadżet ze stoiska Fundacji „Jesteśmy Blisko”. Komenda Powiatowa Policji we Włoszczowie zaprezentowała pokaz radiowozu policyjnego. Państwowa Straż Pożarna we Włoszczowie przeprowadziła warsztaty z pierwszej pomocy wraz z pokazem sprzętu gaśniczego.
Dużym zainteresowaniem cieszyła się wystawa tematyczna tj. obrazy oraz inne artystyczne prace wykonane przez podopiecznych Warsztatów Terapii Zajęciowej w Ostrowie.
                Na zakończenie w kąciku rekreacyjnym uczestnicy otrzymali grilowy przysmak czyli kiełbasę, herbatę, kawę - poczęstunek zorganizowany przez DPS Włoszczowa oraz PCK-R Włoszczowa.
Patronat medialny nad imprezą objęli: TV Włoszczowa, Marek Baran oraz MOJA GAZETA LOKALNA Raf-Media Rafał Banaszek.
                         Zapraszamy do Włoszczowy za rok.