Terapeuta: Dominik Kaliszewski

Środkiem oddziaływania terapeutycznego na podopiecznych biorących udział w zajęciach jest nauka nowych piosenek, melodii oraz poznawanie różnych instrumentów muzycznych i nauka gry na nich. Zajęcia z muzykoterapii przygotowują i usprawniają osoby niepełnosprawne, do samodzielnego wykonywania podstawowych czynności życiowych. Przede wszystkim uczą wrażliwości i empatii, radzenia sobie ze stresem, wzbudzają potrzebę kontaktu z innymi. Zajęcia w pracowni muzyczno – komputerowej mają też za zadanie nauczenie praktycznej obsługi komputera oraz urządzeń, takich jak: drukarka, skaner, ksero. Uczestnicy uczą się podstawowych zasad posługiwania się komputerem i technologią informacyjną, doskonalą pisownię - przestrzeganie podstaw interpunkcji i ortografii. Uczą się obsługiwać programy pakietu Microsoft Office oraz programy graficzne, które ułatwiają tworzenie zaproszeń, kartek świątecznych, kopert, wizytówek, dyplomów, itp. W pracowni podopieczni mają możliwość korzystania z Internetu, grania w różnego rodzaju gry edukacyjne, oglądania filmów oraz słuchania swojej ulubionej muzyki.