plastycznokrawieckakossow1
Terapeuta: Sylwia Walczyk-Marzec

Uczestnicy rozwijają tutaj swoje zdolności plastyczne. Zapoznają się z podstawowymi technikami - malarstwem, rysunkiem. poznawanie świata barw oraz rozwijanie własnej kreatywności przy wykorzystaniu różnorodnych materiałów. Tworzą także prace przestrzenne z plasteliny, modeliny, kartonu. plastyczne zdobią pomieszczenia warsztatowe. Uczestnicy wykonują tu prace tkackie - gobeliny, wyroby ze sznurka, a także różne barwne kompozycje ścienne z wełny, skrawków materiału. Uczą się podstaw szycia, haftowania. Dla urozmaicenia zajęć tworzą również okolicznościowe stroiki. Zajęcia w pracowni plastycznej mają na celu rehabilitację zawodową poprzez rozwijanie sprawności manualnej, zapoznanie uczestników z podstawowymi technikami plastycznymi. Celem zajęć w pracowni plastycznej jest pobudzanie  wyobraźni i fantazji twórczej, kształtowanie potrzeb estetycznych, a także dokładności, cierpliwości i wrażliwości. Zapoznają się z podstawowymi technikami -ORIGAMI MODUŁOWE- składa się z wielu identycznych lub podobnych modułów, zaś każdy moduł jest składany z osobnego arkusza papieru.
plastycznokrawieckakossow2plastycznokrawieckakossow3