„Zadaniem osoby udzielającej pierwszej pomocy jest utrzymanie przy życiu poszkodowanego i nie dopuszczenie do powstania dalszych powikłań do chwili przybycia zespołu ratownictwa medycznego”.

W miesiącu sierpniu w Caritas Kieleckiej Warsztaty Terapii Zajęciowej w Ostrowie wraz z placówką terenową w Kossowie odbyły się szkolenia zorganizowane w ramach projektu Świętokrzyskiego Ośrodka Wsparcia Ekonomii Społecznej. Uczestnicy mieli możliwość poznania podstawowych zasad bezpieczeństwa ze szczególnym uwzględnieniem pierwszej pomocy przedmedycznej w kontekście aktywizacji do pracy osób z niepełnosprawnością intelektualną i umysłową oraz kurs komputerowy. Podopieczni byli zachwyceni, że mogli uczestniczyć w wyżej wymienionych szkoleniach, które dały im możliwość spojrzenia globalnego na udzielenie pierwszej pomocy osobie, która znalazła się w potrzebie, zagrożeniu życia lub udzielania pomocy poprzez wezwanie odpowiednich służb ratowniczych. Natomiast kurs komputerowy miał na celu zachęcenie uczestników placówek do wykorzystania nowoczesnych urządzeń multimedialnych, swobodnego korzystania z wyszukiwarki internetowej i poznania funkcji pracy na edytorach tekstu.

//T. Bugajny//

P1300012P1300089