W ramach projektu „Razem bliżej celu” w dniu 25 listopada 2014 roku uczestnicy Caritas Kielecka Warsztaty Terapii Zajęciowej w Ostrowie po raz kolejny udali się do Kina MUZA w Domu Kultury we Włoszczowie na film „Obywatel”, którego reżyserem i scenarzystą jest Jerzy Stuhr.
W tym filmie obrywa się każdemu. Prawicy i lewicy. Kościołowi i świeckim. Ubecji i Solidarności. Karierowiczom i kombinatorom. Łucznikowi i zespołom tańca. A nawet TVP. Jerzy Stuhr patrzy na Polaków i naszą historię oraz współczesność okiem surowym i krytycznym, ale z otwartym sercem. Prowokuje, ale i bawi. Zachęca do odrobiny samokrytycyzmu, ale i dystansu. Z kogo się śmiejecie? Z siebie się śmiejemy! Po co się śmiejecie, by trochę zmądrzeć!
Obywatel" pozostaje nie tylko ciekawym spojrzeniem na Polskę. W pamięci pozostają też pomysłowe rozwiązania - niby proste, niby często w kinie goszczące, a jednak wykorzystane sprytnie i umiejętnie. One pozwalają na przedstawienie przekrojowej historii w bardzo kameralny, niemal intymny sposób. Skacząc po datach, pomiędzy aktorami, nie sposób się zgubić. Wszystko zostało tu dopięte na ostatni guzik.
Film Stuhra rozśmiesza!