Dzień Skupienia dla pracowników Caritas

W dniu 19 listopada 2011 roku w Kaplicy Domu dla Niepełnosprawnych w Piekoszowie odbyło się spotkanie formacyjne dla placówek z powiatu: kieleckiego ziemskiego, jędrzejowskiego i włoszczowskiego. Nie zabrakło więc tym samym pracowników z Warsztatów Terapii Zajęciowej z Ostrowa i Kossowa.

Tegoroczny dzień skupienia  poprowadził Dyrektor Caritas Diecezji Kieleckiej Ks. Stanisław Słowik rozważając encyklikę papieża Jana Pawła II  - "Laborem exercens", czyli "O pracy ludzkiej". Bardzo treściwe słowa wypowiedział również Dyrektor Domu dla Niepełnosprawnych w Piekoszowie ks. Jan Jagiełka  w głoszonej homilii podczas Mszy Świętej. Każdy z nas odnalazł coś dla siebie, ponieważ są słowa, które raz usłyszane zostają w naszej pamięci na długo... czasem na zawsze i są jak zasiane ziarno - mogą wydać obfite plony.

Udział w dniach skupienia jest wyrazem troski o formację duchową, do której pracowników katolickich organizacji charytatywnych zobowiązuje społeczna nauka Kościoła.