15 czerwca świętowaliśmy jubileusz 25 lat posługi kapłańskiej ks. Stanisława Słowika, Dyrektora Caritas Diecezji Kieleckiej, kapelana J.Św. – OESSH.

Uroczystość rozpoczęła się Mszą Świetą w kościele parafialnym w Kaczynie. Hasłem przewodnim spotkania stały się słowa Bł. Jana Pawła II: „Nie ma Eucharystii bez kapłaństwa, tak jak nie istnieje kapłaństwo bez Eucharystii”.

Było to wielkie święto dla wszystkich pracowników placówek Caritas w diecezji kieleckiej, a także dla Bliskich i Przyjaciół Księdza Dyrektora. Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele wszystkich placówek Caritas oraz ks. Jan Jagiełko, ks. Mirosław Błoniarz, ks. Bogusław Bochenek. Obecna była również s. Renata Kania CSFN, przebywająca obecnie na Ukrainie, a wcześniej pracująca w Caritas, Siostry Nazaretanki a także przedstawiciele Towarzystwa Pomocy Brata Alberta i Fundacji Pomost.

Po zakończonej Eucharystii przyszedł czas na życzenia, którym nie było końca… W imieniu pracowników Caritas życzenia złożyła p. Urszula Jarosz. Wyraziła radość wszystkich za tak owocny Jubileusz – złożyła na ręce Ks. Stanisława Słowika kosz kwiatów – symbolizujących wdzięczność, za tyle lat wiernej i owocnej Posługi Kapłańskiej.
„Warto całego siebie dać...” to myśl, która 25 lat temu nakreślała sens powołania. Po 25 latach – słowa te nie straciły nic ze swojej wymowy i jeszcze bardziej ukazały sens i wartość tejże Posługi, która w pełni określa czyny naszego Księdza Dyrektora.

Zapraszamy do galerii WTZ >>>