Spotkanie z włoszczowską Policją"

W dniu 13.11.2012 r. podopieczni Warsztatów Terapii Zajęciowej z Ostrowa i Środowiskowego Domu Samopomocy z Włoszczowy uczestniczyli w spotkaniu z funkcjonariuszami Komendy Powiatowej Policji we Włoszczowie. Spotkanie odbyło się w Środowiskowych Domu Samopomocy we Włoszczowie w ramach projektu „Zawsze aktywni – program zajęć terapeutycznych dla osób z zaburzeniami psychicznymi” realizowanego przez Środowiskowy Dom Samopomocy we Włoszczowie oraz Ośrodek Pomocy Społecznej we Włoszczowie ze środków Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej.

Zapraszamy do galerii WTZ >>>

Podczas spotkania policjanci zapoznali naszych podopiecznych z podstawowymi zasadami bezpiecznego zachowania się na drodze oraz podczas różnych zdarzeń losowych. Odbyła się pogadanka na temat używania numerów alarmowych i prawidłowej reakcji.

Szczególną atrakcją spotkania był pokaz psów policyjnych. Podczas prezentacji psów nasi podopieczni dowiedzieli się jak zachować bezpieczeństwo podczas ataku psa w celu uniknięcia dotkliwych ugryzień.

Na koniec spotkania każdy otrzymał specjalną odblaskową opaskę na rękę, dzięki której możemy bezpiecznie poruszać się po drodze.

Całość dopełnił wspólny poczęstunek w czasie którego podopieczni dyskutowali na temat swoich przeżyć, obaw oraz właściwego zachowania i reagowania w odpowiedni sposób podczas życiowych sytuacji.