"Światowy Dzień Chorego 2012"

We wspomnienie Najświętszej Maryi Panny z Lourdes - 11 lutego 2012 roku - przypada po raz kolejny Światowy Dzień Chorego, dzień ustanowiony przez bł. Jana Pawła II 13 maja 1992 r. Ustanowienie przez Ojca Świętego owego dnia zostało skierowane do całego Kościoła powszechnego jako wezwanie, aby poświęcić jeden dzień w roku modlitwie, refleksji i dostrzeżeniu miejsca tych, którzy cierpią na duszy i na ciele.

W naszym ośrodku, czyli Warsztatach Terapii Zajęciowej w Ostrowie Światowy Dzień Chorego obchodziliśmy w dniu 10.02.2012 roku.

Nasze obchody rozpoczęły się od uroczystej Mszy Św. odprawionej przez księdza proboszcza Jerzego Sikorę z parafii Św. Doroty i Św. Tekli z Krasocina w intencji wszystkich chorych i cierpiących, a szczególnie za podopiecznych i terapeutów WTZ Ostrów. W Eucharystii uczestniczyli również rodzice i opiekunowie podopiecznych WTZ Ostrów, a także mieszkańcy Ostrowa. Podczas głoszonej homilii mogliśmy lepiej zastanowić się nad aspektem cierpienia w naszym życiu, które jest nieodzowną częścią naszego życia. Bł. Jan Paweł II ustanawiający Światowy Dzień Chorego zaznaczył, że "Ma on na celu uwrażliwić Lud Boży i - w konsekwencji - wielu katolickich instytucji działających na rzecz służby zdrowia oraz społeczności świeckiej na konieczność zapewnienia lepszej opieki chorym; pomagania chorym w dowartościowaniu cierpienia na płaszczyźnie ludzkiej, a przede wszystkim na płaszczyźnie nadprzyrodzonej; włączenie w duszpasterstwo służby zdrowia wspólnot chrześcijańskich, rodzin zakonnych, popierania coraz cenniejszego zaangażowania wolontariatu..."

Po Mszy Świętej nie zabrakło również "czegoś dla ciała"  tzn. wspólnego posiłku.