Szkolenie Pierwsza Pomoc

W dniu 28.12.2011 roku pracownicy Warsztatów Terapii Zajęciowej z Ostrowa i Kossowa uczestniczyli w szkoleniu z zakresu udzielania pierwszej pomocy. Szkolenie miało na celu zapoznać z podstawowymi wiadomościami jakie należy zastosować w bezpośrednim kontakcie z osobą poszkodowaną. Sytuacja taka wywołuje wiele emocji i jedną ze sztuk jest umiejętność opanowania ich, gdyż od czasu naszej reakcji zależy czyjeś życie. Pogotowie nie zawsze może zdążyć na czas, więc musimy przez te kilka minut umieć podtrzymać człowieka przy życiu. Pamiętając, iż w najmniej oczekiwanym momencie my też możemy znaleźć się w stanie zagrożenia życia. Będziemy wówczas potrzebować pomocy i chcielibyśmy aby ktoś potrafił nam jej fachowo udzielić.

Zapraszamy do galerii WTZ >>>

Szkolenie uświadomiło nam wszystkim jak ważna jest znajomość podstaw udzielania pierwszej pomocy (resuscytacja krążeniowo-oddechowa) i przełamania swoich lęków w sytuacjach kryzysowych – to z kolei pozwoli nam prawidłowo pomagać tym, którzy potrzebują pomocy.

Całość zagadnień z zakresu pierwszej pomocy, mieści się w następującym sposobie reagowania w sytuacji kryzysowej, a mianowicie: ocenie bezpieczeństwa, ocenie reakcji poszkodowanego, sprawdzeniu oddechu i ewentualnym rozpoczęciu resuscytacji.

Poznaliśmy również sposoby reagowania w stanach zagrażających życiu, takich jak: krwawienia, ból w klatce piersiowej (zawał mięśnia sercowego), atak padaczki, zatrucia, oparzenia, złamania czy też obecność ciała obcego w drogach oddechowych. Mieliśmy także możliwość zapoznania się z prawidłową obsługą defibrylatora.

Na koniec szkolenia każdy otrzymał maseczkę do sztucznego oddychania, a także ulotkę informacyjną na temat zasad udzielania pierwszej pomocy.