Referat o kobietach oraz koncert uczestników zwycięskiej ekipy z programu "Bitwa na głosy" - to główne punkty programu XI Forum Kobiet Powiatu Włoszczowskiego.

XI Forum odbyło się 8 marca 2013 r. w Powiatowym Centrum Kulturalno - Rekreacyjnym we Włoszczowie. W tym roku hasło przewodnie imprezy brzmiało: "Porozmawiajmy o kobietach".

Organizatorami piątkowego spotkania byli: Starosta Włoszczowski Zbigniew Matyśkiewicz, dyrektor Powiatowego Centrum Kulturalno - Rekreacyjnego we Włoszczowie Jolanta Tyjas, dyrektor Biura LGD "Region Włoszczowski" Cezary Huć oraz kierownik Powiatowego Zespołu Doradczego we Włoszczowie ŚODR Modliszewice Marian Mysior. Forum poprowadziła pani Jolanta Tyjas.

Zapraszamy do galerii WTZ >>>

Życzenia i kwiaty

Imprezę rozpoczął występ Dominiki Bałazińskiej - uczestniczki programu muzycznego "Bitwa na głosy". W pierwszej części spotkania Starosta Włoszczowski Zbigniew Matyśkiewicz przedstawił w skrócie historię obchodów Święta Kobiet. Przypomniał, że w powiecie włoszczowskim Forum Kobiet organizowane jest od czasu powstania nowych struktur administracyjnych. Podkreślił, że "jest to znakomita forma wspólnych spotkań i wymiany zdań". Ponadto przekazał wszystkim Kobietom najlepsze i najserdeczniejsze życzenia: "zdrowia, wszelkiej pomyślności, szczęścia, sukcesów zawodowych oraz rodzinnych (...)". Natomiast Jarosław Ratusznik Przewodniczący Rady Powiatu Włoszczowskiego życzył "żeby Dzień Kobiet był dla Pań cały rok, żeby każdego dnia były kochane i szanowane (...)". Ponadto najlepsze życzenia płci pięknej przekazali pozostali organizatorzy: Cezary Huć, Marian Mysior oraz zaproszony na tę uroczystość Wicewojewoda Świętokrzyski Grzegorz Dziubek.

Na wszystkie uczestniczki Forum czekała miła niespodzianka. Po złożeniu życzeń samorządowcy wręczyli Paniom żółte tulipany. Na sali pojawił się pan Roman Kaczmarek z Lokalnej Grupy Działania "Region Włoszczowski", który wystąpił w roli kataryniarza. Towarzyszyli mu młodzi aktorzy z teatru" Animagia" z Żytna: Nikoll Olak oraz Kacper Konopka, który chodząc na szczudłach rozrzucał przed Kobietami kolorowe płatki kwiatów.

O kobiecie we współczesnym świecie

Podczas piątkowego spotkania prof. zw. dr hab. Halina Rusek z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach wygłosiła referat pt. "Porozmawiajmy o kobietach". Pani profesor przybliżyła historię Święta Kobiet w Polsce i na świecie. Poruszyła kwestię sytuacji kobiet w życiu publicznym, przypominając o tym, że nie zawsze miały one takie same uprawnienia jak mężczyźni. Ponadto przedstawiła dane statystyczne dotyczące sytuacji Pań na rynku pracy. Profesor Halina Rusek opowiedziała także o tym, jak kobiety były postrzegane w literaturze, przywołując wiele sentencji na ich temat.

Koncert zwycięzców muzycznego show

Kolejną atrakcją był koncert 4 wokalistów z szesnastoosobowej drużyny Andrzeja Piasecznego, która jesienią ubiegłego roku zwyciężyła w trzeciej edycji muzycznego show TVP 2 "Bitwa na głosy". Podczas Forum wystąpili: Dominika Bałazińska z Włoszczowy, Małgorzata Nakonieczna z Kielc, Klaudia Błaszczyk z Łopuszna oraz Filip Wnuk z Małogoszcza. Koncert podzielono na 2 części. W pierwszej z nich uczestnicy telewizyjnego show zaśpiewali kilkanaście piosenek, m.in.: "Prawy do lewego", "Na językach", "Śniadanie do łóżka", "Tak blisko". W przerwach między występami Jolanta Tyjas zadawała pytania wokalistom na temat ich przygody z programem "Bitwa na głosy". W drugiej części koncertu Filip Wnuk zadedykował wszystkim uczestniczkom XI Forum Kobiet utwór Seweryna Krajewskiego pt. "Nie jesteś sama". Publiczność wysłuchała również takich piosenek jak: "Skrzydlate ręce", "Czerwone korale", czy "Ona tańczy dla mnie".

Za wspaniały występ młodym artystom podziękowali organizatorzy spotkania - Starosta Włoszczowski Zbigniew Matyśkiewicz, Przewodniczący Rady Powiatu Włoszczowskiego Jarosław Ratusznik, dyrektor PCK-R Włoszczowa Jolanta Tyjas oraz dyrektor Biura LGD "Region Włoszczowski" Cezary Huć, którzy wręczyli uzdolnionej młodzieży piękne bukiety kwiatów.

Konkursy

Dodatkową atrakcją podczas imprezy były konkursy dla publiczności, które zostały przygotowane przez Katarzynę Dominik z Powiatowego Zespołu Doradczego we Włoszczowie ŚODR Modliszewice oraz Justynę Suligę z Biura LGD "Region Włoszczowski". W konkursie praktycznym kobiety mogły zmierzyć się w takich konkurencjach, jak: oddzielanie grochu od fasoli, bicie piany z białek jaj, czy skrobanie jabłek na czas. Do wygrania były m.in. parasolki, książki, zegary oraz zestawy piśmiennicze ufundowane przez Lokalną Grupę Działania "Region Włoszczowski". Na zakończenie Forum przeprowadzono konkurs z wiedzy teoretycznej. Pytania były bardzo podchwytliwe, ale publiczność świetnie sobie z nimi poradziła.

Kiermasz świąteczny

Na Forum nie mogło zabraknąć kolorowych stoisk z rękodziełem artystycznym. W tym roku zaprezentowały się: Caritas Kielecka Warsztaty Terapii Zajęciowej z Ostrowa, Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Januszewice, KGW Kurzelów, KGW Czarnca, Elżbieta Młynek, Szkolny Klub Wolontariatu przy ZSP nr 3 we Włoszczowie, który jednocześnie przeprowadził akcję charytatywną "Wielkanocne jajeczko". Młodzież zbierała pieniądze na paczki świąteczne dla najbardziej potrzebujących uczniów ze szkoły. Podczas kiermaszu chętni mogli zakupić ozdoby wielkanocne, haftowane serwety, itp.

Tradycyjnie dla uczestników imprezy organizatorzy przygotowali poczęstunek. W tym roku Panie mogły skosztować wypieków przygotowanych przez Dom Pomocy Społecznej we Włoszczowie, Gospodarstwo Agroturystyczne Agnieszki Szymczyk z Kluczewska oraz Cukiernię "Migoń" z Włoszczowy. Tradycyjnie swoje wyroby zaprezentowała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie.

W przygotowaniu imprezy oraz podczas jej trwania pomagała młodzież z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Stanisława Staszica we Włoszczowie pod opieką pani Marii Zawady.

Na zakończenie Starosta Włoszczowski podziękował wszystkim za wspaniałą uroczystość, paniom za liczne przybycie, natomiast młodym wokalistom życzył wielu sukcesów.